Topsport – sedan 1972.

Att ens försöka återberätta en drygt fyrtioårig resa på några rader är inte helt lätt. Att försöka återberätta klustret Topsport och kultbutiken Topsport är totalt omöjligt.

Alla bybor och stamgäster vet det. Å andra sidan, kunde vi sälja ett femtiotal windsurfingbrädor i inlandskommunen Härjedalen på 1980-talet, så kan vi i alla fall göra ett försök att ge en någorlunda verklighetsriktig bild av vad topsport varit, är och ska fortsätta vara.

Allt började längst ned i Wallstambacken på Funäsdalsberget; härbret precis vid liften. Nu inrett för turistboende. Då, julaftonen 1971, inrett för skiduthyrning med dachsteinutrustningen alla skulle ha. Bents Skidbod (nuvarande Topsport) önskade god jul och just där startades firman som anställt hundratals skidåkare genom åren och förnöjt tusentals fjällgäster med historier, bra köp och lika många prylar.

Då grundaren Torgny Bent var (och fortfarande är) en entreprenör av rang växte ganska snart verksamheten även till skidskola. Såklart har en bra skiduthyrning även egen skidskola, eller hur? 1972 startades Härjedalens Skidskola gemensamt med Topsport på Funäsdalsberget. 1975 hade verksamheten växt något. Under vecka nio, stockholmsveckan, hade skidskolan tio stycken skidlärare anställda. Varje lärare hade fyra pass per dag. En fullbokad grupp innebar åtta förväntansfulla skidåkare. Detta ger 10*8*4= 320 lektionstimmar per dag. Multiplicera med sju dagar och du får ett hum om hur suget efter slalom var i Sverige under denna era.

Såklart följde antalet hyrutrustningar även denna utvecklingskurva. Inför vecka 7 laddade Topsport på med nya utrustningar. Som tog slut. Inför vecka 8 likadant. Även dessa tog slut. Inför vecka 9... Angenäma bekymmer för skidbranschen. Topsport hade en särskild person att tacka - snubben med egen mössa från Tärnaby.

När verksamheten ganska snart växte ur härbret på berget flyttades butiken till Filadelfias gamla lokaler (ungefär där Hillside ligger nu) och goda tider gjorde att Topsport även kunde öppna filial hos familjen Myhr på Bruksvallsliden. Den gamle alpine europacupåkaren Bent började även intressera sig för längdåkning och lär vara upphovsman till bl.a. Fjälltopploppet.

Planerna om att driva sportbutik och kanotuthyrning sommartid drevs snabbt igenom. Topsport visste nog inte då att windsurfing skulle tillhöra mjölk och bröd tio år senare. 1985 sålde butiken 50 stycken kompletta windsurfingutrustningar i samband med windsurfingskolan på surfspoten Funäsdalssjön. I inlandskommunen Härjedalen. Samma sommar marknadsförde Topsport möjligheten att paddla kanot till Atlanten endera Östersjön från Sveriges tak, Härjedalen.

Lokalbytena blev återigen nödvändiga och via nuvarande B.A.K och motor & fritids lokaler fick Bent möjlighet att förvärva gamla postlokalen mitt i byn, nuvarande Topsport Funäsdalen.

Men viljan att expandera stannade heller inte här. Tillsammans med Bruksvallsliden testades möjligheten att starta sommarskidåkning ovanför Kariknallen. Succén uteblev. Så också inkomsterna av uthyrning av färdiggrävda solgropar. Men ack den som ger sig. Liften, som var av ytterst enkel modell, var ju redan monterad. Kanske gick det att köra under mars och april istället (Hur det gick med det kan du fråga gänget som stod och grävde efter liften 4 meter ned i snön under slutet februari detta år)?

Vi antar att ni tycker Topsport verkar vara en rätt annorlunda instans vid detta laget och att Torgny Bent inte kan ha varit ensam om alla upptåg. Det stämmer. En oerhörd massa profiler har funnits på lönelistan. Allt ifrån världscupsåkare, OS-guldmedaljör, europacupåkare, telemarkslandslagsåkare, längdproffs och otaliga semiproffs inom olika aktiviteter som inte riktigt går att mäta i form av resultat. Hotellchefer, caféinnehavare, jurister, skidlärare och politiker. Alla har de dock en sak gemensamt. Att ha haft riktigt roligt på jobbet tillsammans med sina kollegor. Det har säkert gjort sitt till. Vissa har fått spader efter ett par dagar, andra blivit kvar av lättja, vissa bara en sommar, andra hittills ett helt vuxenliv. Vi tror att lite av topsportkulten går i arv;
kund = stå upp, le, ge absolut bästa service, inte glömma att ta betalt. Varje gång. Alltid.

Många år senare, i början av nittiotalet, drev Topsport även skidskolan i Tänndalen för att senare avveckla den tidigare så populära verksamheten på Funäsdalsberget. Hur många svängar man hann med i Svansjöbacken är lite osäkert, men helt säkert är att alla på Topsport till slut kände att "back to the roots" var lägligt - nu fick det räcka med två butiker, två skidhyror, kanoter, cyklar, tävlingar, fiske och allt annat mellan himmel och jord. Minns att Topsport gjorde ett försök att sälja blåkläder till byggfolk på kontoret, men till slut kom herr Bent till insikt om att vi nu endast gör det vi är bäst på. Inget annat.

Efter ytterligare ett par lokalbyten i Bruksvallarna sålde Torgny Bent rubb och stubb till Ramundberget Alpina AB 2007. Butiker, prylar, personal, kanoter och allt annat för att ägna sig åt fastigheter, skidåkning, vaktmästarsysslor och skidcoaching.

Vi tror att mycket av kulten fortfarande sitter kvar i väggarna. Skidskola har vi. Frostnupna guider har vi. Skidhyror har vi. Prylbutiker har vi. Kanoter har vi. Mtb har vi. Klättring på berget har vi. Stommen i personalstyrkan har vi. Och flera nymodigheter som streckkoder, dataprogram på hyran, telefonväxel, rörelsedetektorer, värstingslip med touchscreen, sulmaskiner, spannconverter och pjäxugnar gör oss ännu bättre för våra kunder.

Välkommen till Topsport

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB